8. – 9.11.2024.


Martinje na Međimurskoj vinskoj cesti okuplja programe svih vinara Međimurske vinske ceste koji se organiziraju povodom Martinja, a centralno događanje je u Štrigovi u Domu kulture Štrigova pod nazivom Mlado Međimurje u Štrigovi. To je dio programa u sklopu kojeg se sva mlada vina vinara „Hortus Croatiae“ predstave i izađu na tržište.

Novo mlado vino je nježno, živahno i atraktivno. Karakterizira ga lagani okus, niski alkohol, vrlo intenzivan i privlačan miris te lepršava svježina. Svoja mlada vina će u Domu kulture Štrigova predstaviti vinarije Banfi, Cmrečnjak, DK – Dvanajščak Kozol, Horvat, Jakopić, Kocijan, Kunčić, Medenjak, Preiner i Štampar. Projekt Mlado Međimurje su pokrenuli mladi međimurski vinari koji su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina. Na taj su se način pridružili svjetskim vinskim regijama, posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe. Specifičnost ovog projekta su i sami autori vina koji su redom mladi i ambiciozni pripadnici druge generacije vinara koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina.

Uz Mlado Međimurje, predstavit će se i lokalni OPG-ovi sa svojim domaćim proizvodima kao što su sirevi, suhomesnati proizvodi, bućino ulje, itd. koje će moći i prodavati svoje proizvode tijekom događanja i na taj način proširiti svijest o kupnji domaćih proizvoda koji su visokokvalitetni i nadohvat ruke.