Međimurska vinska cestaVinovu lozu na pitomim međimurskim brežuljcima zasadili su još stari Rimljani. Danas je krajolik Gornjeg Međimurja prošaran s preko tisuću hektara vinograda ali je ipak sačuvao izuzetnu bioraznolikost.

Ponudu Međimurske vinske ceste čini tridesetak lijepo uređenih vinskih podruma i kušaonica. U njima se mogu probati i kupiti izvanredna bijela vina (pušipel, sauvignon, chardonnay, traminac, žuti muškat, graševina, rajnski rizling, bijeli i sivi pinot, zeleni silvanac…) pokoje crno vino te roze (crni pinot, syrah, cabernet savignon…). Raspon vina je od odličnih kućnih vina – kupaža, preko sortnih, do vrhunskih predikata – izbornih berbi ili ledenih vina.

Sastavni dio vinske ceste su i restorani sa tradicijskim specijalitetima, vidikovci, biciklističke staze i šetnice. Tijekom godine na vinskoj cesti održavaju se vinske svečanosti i festivali: siječanj – „Vincekovo“, svibanj – „Urbanovo“, rujan – „Rokovo“, studeni – „Martinje“. Svi cestovni pravci i sami objekti označeni su „smeđom“ turističkom signalizacijom te ih je lako pronaći.

Individualan posjet podrumima i kušaonicama potrebno je telefonski najaviti. Kvaliteta vina i prateće usluge ovu vinsku cestu svrstavaju u sam vrh hrvatske enološke ponude te je ona 2007. g. proglašena najboljim turističkim proizvodom kontinentalne Hrvatske.

 

Urbanovo

Urbanovo-logo
Značajan događaj na našem kraju je Urbanovo – međunarodna tradicionalna manifestacija koja sa na ovakav način održava od 2000. godine. Sveti Urban – zaštitnika vinograda, jedan od rimskih Papa, koji je od tuče, po predanju, spasio vinogradare. Svake godine krajem svibnja posvećen mu je narodni blagdan – Urbanovo.

Pušipel

PUSIPEL-LOGO-2

Autohtona sorta proizvedena isključivo u Međimurju – Pušipel, dobiva se iz sorte Moslavac i do danas je definirana robna marka visoke kvalitete. U našem ga vinogorju poznajemo i pod nazivom Šipon, razlikujući dvije robne marke Pušipela: Classic – vina redovite berbe i Prestige – predikatna vina. Razlike unutar same robne marke jamac su da će njezina kvaliteta u kontinuitetu rasti, jednako kao i proizvodne tehnologije u vinogradima i podrumima. Autohtoni međimurski Pušipel osvojit će vas bojom, mirisom i okusom.