Turističke atrakcije

Crkva sv. Jeronima

Na mjestu današnje crkve Svetog Jeronima bila je izgrađena crkva prije 15. stoljeća, no ona je spaljena u pohodu Turaka na Beč.

Ta prva crkva je bila vjerojatno drvene građe. Zatim su grofovi Celjski podigli Crkvu koja je stradala u potresu 1738. godine. Današnja Crkva je građena od 1738. do 1749. godine. Usporedno s crkvom građen je i Pavlinski samostan. 1761. godine dograđeni su zvonici, a devet godina prije toga 1752. godine bio je dograđen i pjevački dio (kor).

Crkva je poznata po svoja dva zvonika što je specifično jer se dva zvonika obično grade na katedralama. Tlocrt crkve je gotovo identičan glasovitoj bazilici sv. Petra u Rimu. Najveća vrijednost crkve je u tome što je tijekom 18. st. poznati freskoslikar Ivan Ranger oslikao dio svetišta. Crkva nosi naziv po sv. Jeronimu, prevoditelju Biblije na latinski, koji je rođen upravo ovdje, u Štrigovi.

Mađerkin breg i Biciklističko informativni centar s vidikovcem

U Robadju, nedaleko Štrigove, nalazi se prekrasan, zelenilom i vinogradima okružen Mađerkin breg.

S Mađerkinog brega pruža se pogled na 5 država: Mađarsku, Sloveniju, Austriju, Slovačku i naravno Hrvatsku. Posjetite ga i sami se uvjerite u prekrasan pogled koji će vas ostaviti bez daha.

Uz novoizgrađeni vidikovac nalazi se Biciklističko informativni centar (BIC) opremljen suvremenom informatičkom opremom za pružanje informacija o destinacijama Međimurje i Nagykanizsa-Zala. BIC je uređen kao multifunkcionalni prostor koji se može koristiti kao prostor za prezentacije, izložbe ili radionice. Izvana je BIC prilagođen cikloturistima interaktivnim informacijskim ekranom osjetljivim na dodir, punjačem za e-bike, informacijama o biciklističkim rutama, samoposlužnom stanicom za bicikle, stalkom za bicikle i odmorištem za bicikliste s klupama.

Donjogradska crkva i Franjevački samostan

Najvrjedniji spomenik Nagykanizse je Donjogradska crkva, izvorno nazvana Župna crkva svetog Josipa, koja je sagrađena od ruševina nekadašnjeg gradskog dvorca za franjevačke redovnike između 1702. i 1714.

Vanjska jednostavnost zgrade uopće ne odražava unutrašnjost, koja pokazuje barokni izgled. Glavni i pomoćni dizajn crkve ima reljefe na zidovima i kupoli svetišta. Grof Lajos Batthyány naručio je propovjedaonicu za glavnu oltarnu sliku, koja je naslikana oko 1770. U crkvi se mogu diviti raznim baroknim drvenim kipovima i ormarićima. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se dvoetažni franjevački samostan, koji je po svojoj funkciji već bio fakultet za dječake i knjižnica, a sada je opet u vlasništvu franjevaca.

Jezero Csónakázó-tó s Eko centrom za posjetitelje i biciklističkim poligonom (pump track)

Umjetno jezero, lokalnog naziva Csótó, svako godišnje doba posjetiteljima prokazuje drugačije lice na granici Nagykanizse.

Osim biciklizma, pješačenja, ribolova i kampiranja, na jezeru i u okolici nalaze se šumska teretana i centar za kajak-kanu. Zahvaljujući nedavnom razvoju, jezero je okruženo novom biciklističkom stazom što omogućava lakši obilazak jezera. Ovdje možete pronaći najviši metalni i stakleni vidikovac u Mađarskoj, čija je ukupna visina 48 metara, donji vidikovac visok je 28 metara, a gornji je visok 43 metra. Također možete posjetiti novi Eko centar za posjetitelje i isprobati novi biciklistički poligon.