Priča Štrigove kao gradića keramike se nastavlja i ove godine s 3. Festivalom keramike koji će se održati u Domu kulture Štrigova (Štrigova 103) 20. travnja 2024. g.


Zašto Festival keramike u Štrigovi?

Lončarstvo – pečena glina, jedna je od najstarijih dobitaka ljudske civilizacije i najjednostavniji oblik keramike, koja se izrađuje na svim meridijanima naše planete. U prošlosti lončarstvo je vezano na nalazišta i ponegdje su se tim rukotvorstvom bavila cijela sela, sve obitelji u njima.
Tradiciju nekih starih lončarskih središta još dandanas nastavljaju pojedine lončarske obitelji. Njihov broj se u usporedbi s razdobljem između dva rata doduše drastično smanjio, ali su sačuvale lokalno specifične i značajne proizvode koje označuje specifična ornamentika, boje ili gotovo figuralna rješenja. U Hrvatskoj je lončarstvo bilo zastupljeno od povijesnih dana pa sve do prije pedesetak godina kada su sve lončarske proizvode zamijenjene metalnim posuđem. Time je uništen tisućljetni zanat, koji danas poznaje samo rijetke osobe koje se bave ovim tradicijskim oblikovanjem. Većinom su ti zanati još prisutni u sjeverozapadnom djelu Hrvatske gdje je ilovasto tlo sa puno gline. Sjeverozapadni dio Hrvatske je bogato nalazištima gline koja je bila visoke kvalitete pa su se lončarstvom bavili mnoge obitelji i to generacijski – nasljedno.
Danas se u Štrigovi, keramičkim obrtom, lončarstvom i keramičkim oblikovanjem bave: Keramos Valkaj u Železnoj gori, atelje Osojnički u „Otvorenoj galeriji„ u Grabrovniku te Asterart u Štrigovi.

Mladi se kroz srednjoškolsko obrazovanje uče vještinama izrade predmeta na lončarskom kolu između ostalog na odjelu Keramičkog dizajna u Graditeljskoj školi Čakovec.

Festival keramike Štrigova je događanje u organizaciji projekta Općine Štrigova, TZO Štrigova,
Štrikoma d.o.o. i Oblikovne likovne radionice Plemenitaš. Štrigova se predstavlja s Festivalom keramike, kao jačom stranom novog sadržaja za razvoj kulturnog turizma, zato što je na njenom području povećana aktivnost keramičkih djelatnosti te je po tome Štrigova jedinstvena u Međimurju.

Ovogodišnji Festival keramike donosi brojne programske aktivnosti u kojima posjetitelji mogu i sami sudjelovati.

14:00 h – Početak i okupljanje sudionika u Domu kulture Štrigova (Štrigova 103, 40312 Štrigova)
14:00 – 15:00 h – Priprema radova za crno bijeli dizajn, glaziranje
15:00 – 21:00 h – Raku paljenja
21:30 h – Otvaranje velike peći

Svake godine uvodi se jedan novitet u Festival, a ove godine to je suradnja Graditeljske škole Čakovec i OŠ Štrigova, gdje će srednjoškolci biti „mentori“ mlađim naraštajima kako bi ih potaknuli na promišljanje o umjetničkoj keramici.
Također, ove godine tema će biti crno- bijeli raku stoga će i sva djela biti takve tematike što će posebno biti zanimljivo.
Naposljetku moramo spomenuti veliku skulpturu s kojom nastavljamo u istom smjeru kao prošle godine te će se ovog puta istaknuti Sauvignon kao perjanica Međimurske vinske ceste te će velika skulptura boce Sauvignona biti zvijezda ove umjetničke večeri.