Štrigova predstavlja jedinstven i zanimljiv spoj kraja bogatog poviješću, umjetnošću, enogastronomijom i predivnom prirodom. Upravo u tom rajskom kutku svake se godine krajem lipnja, početkom srpnja okuplja krema likovne i glazbene akademske umjetnosti na Umjetničkoj koloniji Štrigova, utemeljenoj 2011. godine na inicijativu međimurskog poduzetnika Antuna Horvata, a prema zamisli i koncepciji Žorža Draušnika. Intencija začetnika kolonije bila je spojiti glazbu, likovnost i poeziju na najvišoj profesionalnoj i umjetničkoj razini i tako stvoriti cjelovitu umjetničku manifestaciju. Netaknuta, idilična priroda i mir štrigovskih brežuljaka, vrijedni i srdačni ljudi, dobra hrana, a posebno dobro vino, kojim se ovaj kraj osobito diči, stvaraju inspirativno i opušteno ozračje u kojem rado borave svi – i umjetnici i publika.

 

Štrigovska kolonija zauzela je važno mjesto u rasporedima kulturno-umjetničkih događanja u Međimurskoj županiji, a imidž koji ovo četverodnevno događanje njeguje pobuđuje sve intenzivniji interes publike za likovnu i glazbenu umjetnost. Programi kolonije održavaju se u jedinstvenim zatvorenim i otvorenim prostorima, poput čuvene štrigovske crkve sv. Jeronima s prekrasnim Rangerovim freskama i baroknim orguljama iz 1734., Zmajevog vrta u Železnoj Gori te u novoizgrađenom modernom Doma kulture. Kolonija obuhvaća i šire područje Međimurske županije pa se tako izložbe održavaju u izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu, koji je, nakon secesijske zgrade Doma sindikata i Šajerove zgrade, preuzeo ulogu domaćina kolonije u Čakovcu.

Prepoznata od publike i lokalne uprave, kolonija je tijekom godina postala nezaobilazan dio međimurske kulturne ponude te je u medijima proglašena međimurskom utvrdom glazbene i likovne kulture. Ustrajnim naporima organizacijskog tima i velikom podrškom Općine Štrigova, koja je prije nekoliko godina stala iza manifestacije, te dugogodišnjom financijskom potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Umjetnička kolonija Štrigova 2024. godine doživjet će svoje četrnaesto izdanje.

Ove godine 14. Umjetnička kolonija Štrigova dio je i sveukupnog programa pod nazivom „Ljeto u Štrigovi“ koje je sufinancirano od strane Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent.

 

PROGRAM:

 Četvrtak, 27. lipnja 2024., 18:00 sati

Muzej Međimurja Čakovec, Čakovec

IZLOŽBA:

OD ZAVIČAJNOG PREMA UNIVERZALNOM

MATKO PEIĆ, PETAR SALOPEK, SLAVO STRIEGL, DAVORIN RADIĆ, DAVOR ŽILIĆ ZAJEDNIČKA IZLOŽBA

_______________________________

Petak, 28. lipnja 2024., 19:00 sati

Crkva sv. Jeronima, Štrigova 29

IL FESTIVO PER CANTARE E SUONARE

JOSIPA BILIĆ, sopran; FRANJO BILIĆ, orgulje

_____________________________

Subota, 29. lipnja 2024., 19:00 sati

Crkva sv. Jeronima Štrigova 29

ANSAMBL AD GLORIAM BRAS

______________________________

Nedjelja, 30. lipnja 2024.

Izložba u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi, Štrigova 102

SKLAD I SPONTANOST DAVORIN RADIĆ U AKVARELU, CRTEŽU I AKRILU GOSTI: ŽENSKI VOKALNI SASTAV STRIDONNE

 Koncert u 19:30 sati

Crkva sv. Jeronima Štrigova 29

TRADICIJA U KONCERTNOM RUHU

TAMBURAŠKI ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

MATIJA FORTUNA, dirigent

 _______________________________

Subota, 9. srpnja 2024., 18:30 sati

Zmajev vrt, Železna Gora 5

Koncert

“À LA TURK”

TINA DROLE, mezzosopran

WOLFGANG STEFAN SCHWAIGER, bariton

MILJENKO TURK, bariton

ORKESTAR MLADIH GLAZBENIKA

MATIJA FORTUNA, dirigent