20.4.2024.
Dom kulture Štrigova, 10:00 h


Zašto Festival keramike u Štrigovi?

Lončarstvo – pečena glina, jedna je od najstarijih dobitaka ljudske civilizacije i najjednostavniji oblik keramike, koja se izrađuje na svim meridijanima naše planete. U prošlosti lončarstvo je vezano na nalazišta i ponegdje su se tim rukotvorstvom bavila cijela sela, sve obitelji u njima. Tradiciju nekih starih lončarskih središta još dandanas nastavljaju pojedine lončarske obitelji. Njihov broj se u usporedbi s razdobljem između dva rata doduše drastično smanjio, ali su sačuvale lokalno specifične i značajne proizvode koje označuje specifična ornamentika, boje ili gotovo figuralna rješenja. U Hrvatskoj je lončarstvo bilo zastupljeno od povijesnih dana pa sve do prije pedesetak godina kada su sve lončarske proizvode zamijenjene metalnim posuđem. Time je uništen tisućljetni zanat, koji danas poznaje samo rijetke osobe koje se bave ovim tradicijskim oblikovanjem. Većinom su ti zanati još prisutni u sjeverozapadnom djelu Hrvatske gdje je ilovasto tlo sa puno gline. Sjeverozapadni dio Hrvatske je bogato nalazištima gline koja je bila visoke kvalitete pa su se lončarstvom bavili mnoge obitelji i to generacijski – nasljedno.

Danas se u Štrigovi, keramičkim obrtom, lončarstvom i keramičkim oblikovanjem bave: Keramos Valkaj u Železnoj gori, atelje Osojnički u „Otvorenoj galeriji„ u Grabrovniku te Asterart u Štrigovi.

Mladi se kroz srednjoškolsko obrazovanje uče vještinama izrade predmeta na lončarskom kolu između ostalog na odjelu Keramičkog dizajna u Graditeljskoj školi Čakovec.

Festival keramike Štrigova je događanje u organizaciji projekta Općine Štrigova, TZO Štrigova, Štrikoma d.o.o. i Oblikovne likovne radionice Plemenitaš, a rezultat je projekta „ADRIONET“ kojem je glavni cilj  bio uspostaviti ADRION Transnacionalnu mrežu „autentičnih sela“ koji se temelji na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti, s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara.

Štrigova se predstavlja s Festivalom keramike, kao jačom stranom novog sadržaja za razvoj kulturnog turizma, zato što je na njenom području povećana aktivnost keramičkih djelatnosti te je po tome Štrigova jedinstvena u Međimurju.